Adresa
Radno vrijeme

pon,čet od 12.00-20.00

uto,sri,pet od 8.00-16.00

Broj telefona

centar za fizikalnu medicinu

LUMBOISHIALGIJA

 

 

Što je lumboischialgia?

Lumboischialgija ili išijas je bolno stanje slabiskog dijela kralježnice (križa) koje je karakterizirano širenjem boli i trnca duž jedne ili obje noge.

Uzrokovana je pritiskom na živac (n.ischiadicus) uslijed pomicanja diska. Iritacija dovodi do upale i otekline čime se simptomi pojačavaju. Potrebno je živac što prije osloboditi pritiska kako ne bi došlo do motoričkih ispada (viseće stopalo koje onemoućuje hod, inkotinencija).

Terapija išijasa

Smanjenje upale išijasa postiže se fizikalnom terapijom. Osim toga,  poželjna je medicinska gimnastika s ciljem ojačanja fiziološkog korzeta (mišića leđa i trbušnog zida) te edukacija o tome koliko je pravilno vježbanje važno i na koji način smanjiti opterećenje kralježnice tijekom dnevnih aktivnosti. 

Kako izgleda terapija išijasa? 

Fiziklana terapija za išijas se sastoji od masaže elektroterapije, magneta i manulnih procedura te odmora i pošteda od težih aktivnosti.

Paket se sastoji od: 

– masaže leđa ( 20 min)
– elektroterapije (15min)
– ultrazvuka, magneta ( 15-20 min)
– vježbe
– manualne terapije

Oporavak od išijasa

Oporavak od išijasa ovisi o samom pacijentu, uzroku boli i slično, no olakšanje dolazi već nakon prvog ili nekoliko dolazaka kod fizioterapeuta. 

Cijene terapije za lumboischialgiju

Dogovorite termin