Adresa
Radno vrijeme

pon,čet od 12.00-20.00

uto,sri,pet od 8.00-16.00

Broj telefona

centar za fizikalnu medicinu

KAKO RIJEŠITI LAKAT ILI EPIKONDILITIS

Teniski lakat je jedan od najčešćih sindroma prenapreyanja u čovjekovom tijelu. Epikondilitis je oštećenje mioetenzijskog aparata, primarno uzrokovano ponavljanim mišićnim kontrakcijama. Može se pojaviti sa unutrašnje ili vanjske strane lakta. Iako teniski lakat ima svoja kolokvijalna imena povezana sa sportom, u praksi ga mnogo češće susrećemo kao profesinalnu bolest daktilografa, vozača kamiona, zubara, kirurga, postolara, kuhara i sličnih zanimanja gdje se ponavljaju stalne kontrakcije mišića, odnosno gdje se forsirano izvode ili se izvode protiv otpora.

Glavni simptom je bol. U početku je blaga a ponavljajućim provocirajući pokretima pojačava se do vrlo intenzivne boli.

Liječenje se sastoji od ublažavanja boli i kontrole upale pomoću protuupalnih lijekova. Potrebna je pošteda, odmor od radnih ili sportskih aktivnosti. 

Od fizikalnih procedura se primjenjuje se ultrazvuk, elektroprocedure, magnet,oblozii vježbe istezanja.

KALCIFIKAT U RAMENU

Pojava kalcifikata u tetivama mišićaraznih dijelova tijela (kalcificirajuća tendinopatija, kalcificirajući tendinitis) relativno je učestala pojava, kojoj najčešće i ne znamo uzrok. Nešto je učestalija u žena te bolesnika sa šećernom bolesti. Kemijskim sastavom radi se o solima kalcija hidroksiapatita.

 

Proces kalcificiranja prolazi kroz nekoliko faza;

faza stvaranja- zbog promjene u tetivama dolazido nakupljanja soli kalcija.

faza mirovanja- kalcifikat je najčešće bezbolan, no zbog svoje veličine, oblika ili dodira s tetivom u kojoj se nalazi može postati bolan.

faza resorbiranja- radi se o periodu u kojem dolazi do pojave najjačih bolova zbog pojave upale u okolnim tkivima.

Rendgenska snimka i ultazvuk ramena prikazuje kalcifikat unutar tetiva rotatorne manžete, najčešće tetive supraspinatusa.

Ciljevi terapije:

Smanjiti bol i povećati mobilnost ramena. Smanjiti neurološke simptome ako dođe do pritiska na živac( trnjenje duž ruke, bol u nadlaktičnom mišiću, promjene osjeta slabosti podlaktice i šake)

Liječenje kod nas za kalcifikat u ramenu:

Zagrijavanje ramena, terapijski ultrazvuk na rame,elektroterapija, vježbe mobilnosti, individualne vježbe i vježbe pomoću štapa, promjena protuupanih lijekova, magnetoterapija, medicinski oblog kod jakih upalnih procesa.

 

 

BOL U KOLJENU

ŠTO KADA NAM SE JAVI BOL U KOLJENU?

Bol u koljenu spada u najčešća oboljenja zglobova do kojih dolazi oštečenjem hrskavise u koljenu, istegnućem ili puknućem ligamenata te upalnih procesa u samom koljenu.

Simptomi se odnose na stalnu prisutnost bolova u koljenu i ograničenu pokretljivost. Bol u koljenu ne javlja se samo kod starije populacije. I mladi je mogu osjetiti, a obično se radi o boli na području prednje strane koljena. Ona je najviše uzrokovana načiom života, poput raznih sportova.

Ako imate problema sa koljenom potrebna Vam je fizikalna terapija u dogovoru sa fizioterapeutom koji će adekvatno pristupiti liječenju problematike koljena.

Bolno koljeno I problemi s koljenim zglobom mogu uzrokovati i upalna stanja, rupture ligamenata i tetiva, bolove koji se mogu širiti na okolna meka tkiva.

Mi vam nudimo pakete fizikalne terapine za bono koljeno koji se sastoje od drenaže koljena, ultrazvuka, elektroterpije, magnetoterapije, medicinskih vježbi, medikamentozne terapije.

BOLOVI U VRATU

 

Uzroci bolova u vratu su nepravilan položaj tijela, ukočeni mišići vrata,istrošeni yglobovi, trzajne ozljede vrata ili neke druge bolesti i kompresija živaca.

Česta ukočenost vrata pojavljuje se zbog kontrakcije mišića do koje dolazi zbog naglih poketa, krivih položaja kod spavanja ili propuha. Nekada je povezana sa artrozom a simptomi su velika bol koja nastaje i nastaje odjednom sa otežnim kretanjem ili čak nepokretnošću.

Bolovi u vratu jedan suod najčešćih odlazaka kod fizioterapeuta. Bol se može širiti prema glavi, papritom pacijent može osjećati glavobolje, vrtoglavise, mučnine. Mogući su trnci u rukama i slabost u mišićima šake.

Tretman za bolan vrat u Centru za fizikalnu medicinu Tvojih 208:

Masaža 20 min, elektroterapija, ultrazvuk, magnet, istezanjem muskulature,postizometrična relaksacija,manipultivne tehnike, medicinske vježbe.

 

 

BOLAN GLEŽANJ I STOPALO

 

Gležanj i stopalo se drže zajedno pomoću ligamenata i tetiva. Ligamenti su na obje strane gležnja čvrsto priključeni na kosti. Na lateralnoj strani gležnja postoje tri glavna ligamenta, dok na unutarnoj ( medijalnoj) strani postoji složena mreža od nekoliko ligamenata koji su puno jači i čvršći od ligamenata s vanjske strane i koji pomažu da se ograniči kretanje u skočnom zglobu.

Uganuće skočnog zgloba i bol i oteklina koja nastaje nakon ozljede je vrlo česta ozljeda pogotovo u populaciji sportaša, bilo profesinalnih ili rekreativnih.

Druga vrsta ozljede nastaje prilikom prejake everzije stopala( stopao prema van). Uz ovaj mehanizam nastanka ozljede češće su teža oštećenja koštano-mišićnog sustava. Kod ovakve ozljede strada ligament na medijalnoj strani gležnja.

Bolan gležanj i problemi s gležnjem mogu uzrokovati i upalna stanja, rupture i istegnuća ligamenata i tetiva, traume, bolovi koji se mogu širiti na okolna meka tkiva.

Tretman se sastoji od drenaže gležnja, ultrazvuka,elektroterapije, magnetoterapije, medicinskih vježbi, medicinskog obloga, medikamentozne terapije.

Dogovorite termin